Om Aktiebolag (AB bolag)

Hej alla läsare.

Vi på Marknadsfakta hoppas på att ni har haft en bra långledighet och att ni mår bra. Imorgon börjar en ny vecka och nya utmaningar väntar oss.

Vi fortsätter lite på samma spår som innan och pratar att starta företag i Sverige. Det finns idag många olika företagsformer att välja emellan, vare sig du ska sälja skor i Halmstad, trehjulingar Mölndal eller smycke & accessoarer online, är det viktigt att veta vilket företagstyp du vill driva.

Låt oss prata om Aktiebolag, så kallade ”AB bolag” Som AB bolag behöver du ha en kapital på minst 50 000 kronor. Fördelen med ett AB bolag är att du som person eller den så kallade aktieägaren inte blir bunden till det ekonomiska inom bolaget på ett personligt plan, det vill säga att eventuella lån, krediter, fodringar och så vidare ligger hos FÖRETAGET själv och inte din personliga ekonomi. För att kunna bedriva ett aktiebolag ska det väljas en styrelse som företräder bolaget och styrelsen i sin tur väljer direktören eller VD:n som det så fint heter på vardagsspråket. En annan fördel med att ha aktiebolag är organisationsnumret som ges endast till aktiebolag vilket i kunders ögon ger trovärdighet samt att det är bättre om man har ett företag med anställd personal. Eventuella framtida aktieägare eller du själv som aktieägare kommer endast att riskera insatt kapital, till skillnad från andra bolagsformer där man riskerar allt man har och äger om saker går åt fel hål, vilket är en ytterligare fördel med aktiebolag.

Nackdelarna däremot ligger i att det kostar just de där 50 000 kr i startkapital, samt att aktiebolaget måste lämna årsredovisning till Bolagsverket, vilket kräver bokföring och administration. Dessa uppgifter blir sedan tillgängliga för allmänheten.

Så i det stora hela är aktiebolaget ett bra alternativ om du funderar på att starta en verksamhet där du har personal och bra med kapital. Vi på marknadsfakta rekommenderar dig starkt att överväga alla bolagsformer innan du fattar beslut.

Hoppas detta har varit till hjälp angående aktiebolag.

Vi hörs en nästa gång!

.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *