Om kommanditbolag (KB)

Hejsan alla läsare,

Hoppas ni har haft en bra vecka som gick och att er nya vecka blir spännande och fylld med nya utmaningar.

Idag tänkte jag att vi fortsätter på tråden om företagsformer. Hittills har vi sett Aktiebolaget (AB) och Handelsbolaget (HB) och pratat även om enskilt bolag. Idag tänkte jag att vi ska prata om en mer ovanlig företagsform men som ändå finns tillgänglig om det passar er nuvarande eller tänkta verksamhet. Idag ska vi prata om KOMMANDITBOLAG.

Vad är ett kommanditbolag?

Likväl som i ett handelsbolag, har kommanditbolaget också minst två delägare (och det kan också vara fler än två). Till skillnad från ett handelsbolag där alla heter bolagsmän, så finns det två begrepp som är viktiga inom ett kommanditbolag: 1. Kommanditdelägare (innehar ett begränsat ekonomiskt ansvar) och 2. Komplementär (innehar ett obegränsat ekonomiskt ansvar). Det här medför olika ansvarsgrader inom bolaget och alla delägare måste avtala om fördelningen av resultat. Så vare sig du ska sälja telefoner online eller kontorsmöbler Alingsås, måste det finnas nedskrivet hur resultaten i bolaget ska fördelas.

Fördelarna med ett kommanditbolag är enkla: Om en av delägarna är mer drivande än den (de) andra är det mer lämplig att använda denna bolagsformen än handelsbolag, samtidig är den finansiella risken begränsad och obegränsad beroende på titeln man får inom bolaget, det behövs inget startkapital så som i ett aktiebolag och det finns bolaget får eget organisationsnummer.

Nackdelarna med ett kommanditbolag är att så som i handelsbolag är företagsnamnet endast skyddat i det länet som företaget drivs, ägarna får beskatta sin försäljning av aktierna i bolaget, beskattning av företagets resultat görs i delägarnas egen privata deklaration och kanske den största nackdelen enligt mig är att komplementär-partner är den som innehar ett obegränsat ekonomiskt ansvar medan kommanditdelägare inte riskerar lika mycket.

Jag hoppas att det här kommer till nytta för er.

Vi hörs i ett annat inlägg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *